Ik spreek Ewoudt Boonstra op zijn werkplek in een statig hoekpand in De Pijp. Sinds vorig jaar het nieuwe onderkomen van HALAL, het creatieve bureau en agentschap met focus op film en fotografie. Ewoudt werkt als regisseur samen met HALAL en gebruikt deze plek ook als uitvalbasis voor zijn eigen studio Boonstra & Associates. “Ik heb persoonlijk geen behoefte aan een eigen kantoor met personeel en dat heb ik ook niet nodig” legt hij uit. “Met HALAL vormen we een groep eensgezinde mensen die elkaar willen versterken. Het mes snijdt eigenlijk aan twee kanten: zij helpen me met het produceren van mijn films, ik help hen met projecten. Omdat ik met Boonstra & Associates alleen werk, is het fijn om deze werkplek te gebruiken en zo mijn kosten laag te houden.”

ewoudt2

Hoewel Ewoudt heel veel verschillende projecten doet, van Nike Jordan campagnes tot muziekvideo’s voor LeLe, is hij qua werkplek honkvast. “Niet alleen voor de focus, maar ook vanwege het sociale aspect. Samen eten, naar andere mensen luisteren; even het scherm inwisselen voor een gezicht. Ik zie mensen vaak als dieren; we zijn altijd op zoek naar een grot of een hol waar je je veilig voelt.” Bovendien vindt hij het belangrijk dat zijn werkomgeving er goed uit ziet. Wat dat betreft is het historische gebouw van HALAL – prachtige hoge plafonds, veel licht en verfijnde inrichting – een ideale omgeving. In een nietszeggend kantoor met systeemplafonds zul je Ewoudt niet snel vinden. “Ik kijk met afgrijzen naar al die anonieme kantoorgebouwen, die je vaak aan de rand van de stad ziet. Ik begrijp echt niet waarom ze zo gebouwd zijn en waarom mensen in zo’n omgeving willen werken.”

ewoudt1

Esthetiek speelt ook in het werk van Ewoudt een grote rol. “Iedereen heeft tegenwoordig content nodig en iedereen wil content maken”, zegt Ewoudt. “De smaakmakers zijn daardoor een beetje ondergesneeuwd. Als ik door de stad fiets en ik zie die abri’s en billboards, dan heb ik toch de indruk dat de platte lelijkheid regeert. Áls je mensen iets opdringt, moet het iets tofs zijn. Helaas zijn bar weinig mensen het met me eens.” Dat het ook anders kan heeft Ewoudt bewezen met zijn werk voor internationaal toonaangevende bureau’s als KesselsKramer, Anomaly en Wieden+Kennedy.

ewoudt3

Van Wieden+Kennedy kreeg Ewoudt een aantal jaren geleden een aanbieding vanuit de Verenigde Staten en besloot met zijn vrouw en twee kinderen te verhuizen. Hij kwam terecht bij het hoofdkantoor in Portland, gevestigd in een volledig getransformeerd pakhuis waar ruim 400 mensen werken. Portland zelf – een van Amerika’s belangrijkste creatieve steden – is een plek die door zijn grootte en sfeer aan Amsterdam doet denken, maar qua werkcultuur een stuk harder is. “Ik ging er met het idee naartoe van ‘ze willen mij hier héél graag hebben’, maar je bent daar met zoveel andere getalenteerde creatieven dat je echt moet knokken om iets te bereiken. Bovendien speelt geluk ook een grote rol.”

ewoudt5

Bij Wieden+Kennedy werkte Ewoudt aan grote campagnes voor merken als Levi’s en Nike, maar hij had de pech dat klanten vaak weer vertrokken. Het was de keerzijde van werken bij een groot internationaal bureau waar de competitie groot is. Ewoudt vergelijkt het met de Amerikaanse basketbal-industrie, waar veel talenten bij topteams niet de kans krijgen om wedstrijden te spelen. “Ook al hoor je bij het beste team, het is cruciaal om wedstrijden te kunnen spelen en te scoren. Dat gevoel had ik zelf ook toen ik Amerika werkte. Je moet maar net tegen de goede projecten aanlopen en voor de juiste klanten werken. Het voelde alsof ik werd geselecteerd voor een wedstrijd, die vervolgens werd afgelast.”

ewoudt4

Nu hij een aantal jaar terug is in Amsterdam is Ewoudt met Boonstra & Associates een andere weg ingeslagen. “Een decennium lang heb ik mijn leven door bureau’s laten domineren. Nu wil ik het zelf invullen. In zekere zin doe ik het tegenovergestelde van wat ik eerst deed. Boonstra & Associates is flexibel, duurzaam én creatief.” Hij noemt zijn studio een 'creative boutique'. Net zoals een speciaalzaak een ander aanbod heeft dan een grote winkelketen, wil Ewoudt werk maken dat bijzonder is en zich onderscheidt van de massa. “Ideeën en smaak zijn mijn unique selling point en volgens mij is er is altijd vraag naar smaak en ideeën. Uitmuntend werk kunnen maken, dat is voor mij het belangrijkste.”

ewoudt6

Ewoudt Boonstra