Eigenlijk had Daan Lucas een nachtclub gewild. Zo eentje als de Roxy, de Amsterdamse club die in 1999 afbrandde, waar hij stamgast was. “Het was een plek waar geld verdiend werd, zonder dat er creatieve concessies gedaan werden. Er heerste een geweldig gevoel van saamhorigheid en vrijheid, waardoor er een enorme productieve en creatieve sfeer heerste. Je was daar geen bezoeker, maar echt onderdeel van de programmering.”

Via een studie rechten en een uitstapje naar de reclamewereld, begon hij begin 2000 zelf websites te maken. “Het was de tijd van inbelmodems. Ik nam wat programmeerles en kwam er al snel achter dat ik wel wist wát ik wilde maken, maar dat anderen veel beter waren in dat te realiseren. Ik ben mensen om mij heen gaan zoeken die beter waren dan ik in dat maakproces. Zo begon Random Studio.”

4
‍Random Studio (fotografie: Catharina Gerritsen)

Eerst was dat maken vooral voor reclamebureaus die zelf niet de technische kennis in huis hadden, maar al gauw werd er direct voor klanten gewerkt. “Veel sneller, fijner, en dan zit je een stuk eerder aan tafel, dan als je het sluitstuk van een campagne bent.”

Hun huidige werk laat zich niet in één term vangen, ‘digitale ervaringen’ lijkt nog het dichtstbij te komen. Websites en interactieve installaties voor merken in de mode en luxury industry, die je als bezoeker lichtelijk uit balans brengen. Een scherm vol mist in de Nike store, waarop, zodra je dichterbij komt, een renner hard op je af komt rennen. Of een digitale winkelmuur, een automatiek, maar dan niet in een snackbar, maar de Tommy Hilfiger showroom.

Kunst

Wie het kantoor van Random binnenkomt loopt eerst tegen een kamertje aan dat nog het meest weg heeft van een oude garage. De ruimte staat vol werkbanken met gereedschap en onderdelen erop. Het is Random’s eigen laboratorium waar ze hun hersenkronkels in de praktijk proberen te brengen.

Erachter ligt het kantoor; een plantenjungle vol jonge mensen, zittend of staand achter grote computerschermen. Waar je ook kijkt, elke muur is behangen met posters van belangrijke tentoonstellingen. Van het Tate in Londen tot het Stedelijk in Amsterdam. Kunst is altijd een grote inspiratiebron geweest bij Random, die teruggaat tot Daans tijd in de Roxy. “Het mechanisme van kunst, het laten zien dat er meerdere realiteiten zijn, dat proberen wij toe te passen in al onze projecten.”

‍Random Studio (fotografie: Catharina Gerritsen)

Al sinds het begin van Random is hun kantoor een open huis voor kunstenaars. Nu huist Philip Schütte er, een audiovisuele kunstenaar die samen met het Random-team een interactieve zon-installatie maakte – een van de highlights van Art Rotterdam 2017. Daan: “We proberen ons kantoor een etalage van onze eigen innovaties te laten zijn. Zo zijn we nu samen met Philip aan het kijken of we door middel van een LED-structuur een kunstmatige zon door het hele kantoor kunnen laten schijnen. Er komt hier bijna nooit natuurlijk zonlicht binnen en zo slaan we twee vliegen in één klap.”

Het mechanisme van kunst, het laten zien dat er meerdere realiteiten zijn, dat proberen wij toe te passen in al onze projecten

Het kunstzinnige randje bij Random werd extra aangewakkerd door de komst van digitaal kunstenaar Geoffrey Lillemon. Daan: “Ik ging in de eerste jaren van Random Studio elk jaar naar OFFF fest in Barcelona. Technologie, kunst, alles kwam samen. Ik zag daar mensen uit allerlei verschillende disciplines met elkaar samenwerken zonder dat er enige egostrijd was. Dat leverde geweldige dingen op. Toen ik daar Geoffrey tegenkwam heb ik hem direct gevraagd zich bij ons aan te sluiten. Door hem hebben we echt een eigen handtekening gekregen en begonnen grote opdrachtgevers ons te vinden.”

‍Random Studio (fotografie: Catharina Gerritsen)

(Persoonlijke) groei

Door die grote opdrachtgevers kon het team worden uitgebreid. Daan: “We verdubbelden in een tijdsbestek van een paar maanden. Ik ben van nature best angstig, maar nu durfde ik dat aan. Het scheelde enorm dat ik in diezelfde tijd heel erg verliefd werd. Ik was daardoor minder bang om risico’s te nemen. Verliefd zijn maakt je toch wat grenzelozer.”

Een bedrijf runnen is niet voor iedereen weggelegd en ook Daan vindt alle verantwoordelijkheden die erbij komen kijken niet altijd makkelijk. “Als ik me ergens gestresst over voel moet ik altijd denken aan de opbouw van het woord ‘Responsibility’, de ability to respond. Dat helpt, je kunt zelf in actie komen, dingen verantwoorden. Hoewel dat natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan.”

De mensen maken Random tot wat het is, dus als we elkaar goed begrijpen, kunnen we elkaar ruimte geven en elkaar helpen te groeien

Zoals Daan al vroeg deed bij het ontstaan van Random zoekt hij ook voor het overkomen van zijn eigen struggles de juiste mensen om zich heen. Tegenwoordig in de vorm van coaches, van een levenscoach tot een financiële. “In 2013 heb ik een tijdje een financiële coach gehad, omdat we toen veel geld verloren per maand. Ik had dingen niet goed geregeld wat betreft de cashflow en arbeidscontracten. Mijn coach hielp mij structuur aan te brengen, hij versterkte mijn zwakke plekken. Ik probeer over dat soort dingen heel open te zijn naar mijn team en stimuleer ze ook om hun eigen kwetsbaarheid te delen.”

‍Random Studio (fotografie: Catharina Gerritsen)

Laatst nog, nodigde Daan een van zijn coaches op kantoor uit. “Iedereen moest elkaar toen geblindoekt persoonlijke vragen gaan stellen. Doodeng, maar voor mij maken dat soort momenten ons team sterker.” Zijn persoonlijke uitdaging is nu om een gezonde feedbackcultuur op te zetten in het team. “Vooral bij nieuwe mensen merk ik dat ze mij niet van repliek durven te dienen, ik probeer dat te doorbreken door het direct te benoemen.”

Een groter team deed Daan ook besluiten het personeelsbeleid aan te pakken.“Daar heb ik te weinig aan gedaan. We zijn tot nu toe altijd heel reactief geweest. Zodra we iemand nodig hadden keken we naar oude stagiairs of freelancers. Ook wil ik wat meer de balans terug brengen in het team, zo hebben we nu maar één vrouwelijk developer. En is ons designteam heel sterk op mooie dingen maken, maar zou het van mij nog wel wat kunstzinniger en rauwer mogen.”

Als je iets maakt wat al gedaan is dan staat er niks op het spel. Je moet niet bang zijn

Groei draait bij Random niet alleen om professionalisering, ook persoonlijke ontwikkeling en de groei als team is belangrijk. “Sinds kort doen we interne marathons waar mensen van verschillende disciplines samenwerken om elkaar beter te leren kennen. Verder doen we ook samen cursussen waar we elkaar als ‘mens’ verkennen. De mensen maken Random tot wat het is, dus als we elkaar goed begrijpen, kunnen we elkaar ruimte geven en elkaar helpen te groeien. Dit werkt heel goed en maakt alles veel makkelijk en beter.”

‍Random Studio (fotografie: Catharina Gerritsen)

Daan moet wel bekennen dat dit proces niet altijd vlekkeloos verloopt. “We hebben iedereen een ontwikkelingsbudget aangeboden van tweeduizend euro. Eén iemand is daar een meubelcursus in Frankrijk van gaan doen en verder heeft niemand het gebruikt.” Dit mislukte experiment heeft geleid tot een nieuwe werkwijze. “We gaan nu op individueel niveau kijken wat de behoefte is, dat hebben we nog nooit eerder gedaan. Een traject uitstippelen met als hoofdvraag: Als je moet groeien los van Random, waar wil je dan heen? We hopen zo veel onbenut potentieel tot bloei te laten komen.”

De toekomst

Wat de toekomst hen gaat brengen? “Ik wil verder met ons onderzoek naar responsive spaces”, antwoord Daan. “Hoe kun je ruimtes een dialoog met hun gebruiker aan laten gaan? Veel van onze klanten hebben nu nog winkelruimtes, maar hoe zien die er in de toekomst uit? Ook lijkt het me fantastisch om nóg dichter tegen beeldende kunst aan te gaan zitten met ons werk. Onlangs deden we een project voor het Nieuwe Instituut genaamd 51 sprints, zoiets zou ik nog veel vaker willen doen. Maar het allerbelangrijkste voor mij is dat er altijd deep down under iets op het spel moet staan. Als je iets maakt wat al gedaan is dan staat er niks op het spel. Je moet niet bang zijn. Who cares, doe het gewoon.”

Dit interview is oorspronkelijk gepubliceerd op The Art of Work, het online magazine van onze vrienden bij Homerun.

  

Random Studio